Týždeň v skratke: Problémom Číny je nadmerné sporenie, nie nadmerná kapacita

HABERL
3. mája 2024

Trvajúca inflácia znamená, že Federálny rezervný systém pravdepodobne zníži náklady na požičiavanie až po novembrových voľbách.

Americká ekonomika je príliš silná na to, aby sa znížili úrokové sadzby

Prezident Joe Biden dúfal, že tento rok dostane podporu od Fedu. V stredu však Fed tieto nádeje zmaril. Jay Powell, predseda centrálnej banky, potvrdil to, čo mnohí už dlho tušili: zníženie úrokových sadzieb v najväčšej ekonomike sveta nie je na obzore. Ekonomika je príliš silná na to, aby sa začala uvoľňovať menová politika, a misia Fedu poraziť infláciu späť na cieľovú hranicu 2 % nie je dokončená.

Vysoké náklady na požičiavanie, na ktoré si americkí voliči sťažujú, pravdepodobne pretrvajú aspoň do novembrových prezidentských volieb.

To predstavuje dilemu pre Bidena a Powella. Americká ekonomika je silná a je blízko plnej zamestnanosti. Ale práve táto sila je veľkým dôvodom, prečo Fed pravdepodobne nechá úrokové sadzby vyššie, než by si voliči alebo prezident želali.

Federálny výbor pre voľný trh to priznal v stredu ( 01. 05. 2024 ) vo Washingtone, keď poznamenal, že v posledných mesiacoch urobil málo pokroku smerom k dosiahnutiu inflačného cieľa centrálnej banky. Formulácia v jeho vyhlásení takmer vylúčila zníženie v júni.

Vysoké úrokové sadzby „budú potrebovať viac času na to, aby si splnili svoju úlohu“, povedal Powell, a bude „trvať dlhšie“, kým sa tvorcovia úrokových sadzieb budú cítiť dostatočne sebavedomo na to, aby ich začali znižovať .

To zanecháva najdôležitejšiu centrálnu banku sveta v nepríjemnej pozícii pred voľbami medzi Bidenom a Donaldom Trumpom. Zníženie sadzieb neskoro v kampani by mohlo zvýhodniť Bidena. Nezníženie by mohlo pomôcť Trumpovi.

Powell bol na svojej tlačovej konferencii po stretnutí rozhodnutý, že úrokové sadzby centrálnej banky nebudú stanovené podľa tohtoročného politického kalendára. To necháva zníženie na septembrovom stretnutí Fedu v hre.

Smerovanie do volieb s referenčnou úrokovou sadzbou USA v rozmedzí 5,25 percenta až 5,5 percenta a s úrokovými sadzbami hypoték a úrokovými sadzbami kreditných kariet omnoho vyššími by bolo ranou pre Bidenove snahy získať voličov, ktorí si myslia, že ekonomika bola silnejšia za Trumpa.

To, že Fed bol teraz nútený nechať úrokové sadzby vyššie ešte dlhšie, je pochmúrnou pripomienkou toho, že takmer počas celého prvého funkčného obdobia Bidena bola inflácia nepríjemne vysoká.

Powell tiež vyjadril pochybnosti, či bude centrálna banka schopná dosiahnuť mäkké pristátie, čím by infláciu znížila späť na 2 % bez toho, aby spôsobila kolaps ekonomiky alebo rozsiahle prepúšťanie.

Tržby spoločnosti Apple klesli menej, napriek problematickému začiatku roka.

Akcie spoločnosti Apple vzrástli vo štvrtok ( 02. 05. 2024 ), keď spoločnosť prekonala pesimistické očakávania analytikov týkajúce sa štvrťročných príjmov a vedenie vyjadrilo pozitívny výhľad na rok napriek pomalšiemu začiatku roka 2024.

Technologická spoločnosť reportovala tržby vo výške 90,75 miliardy dolárov za prvé tri mesiace roku 2024, čo je pokles o 4 % z minulého roku, ale mierne nad konsenzuálnymi odhadmi 90,3 miliardy dolárov. Predaje ich vlajkovej lode iPhone klesli o 10 % z minulého roka na 46 miliárd dolárov v porovnaní s 51,3 miliardy dolárov v predchádzajúcom roku, a predaje v Číne, na ktorú boli investori osobitne zameraní klesli na 16,3 miliardy dolárov za štvrťrok oproti 17,8 miliardy dolárov pred rokom.

Investori sa obávali, že tento štvrťrok mohol byť horší, a akcie spoločnosti Apple po zverejnení výsledkov vzrástli o takmer 6 %. Spoločnosť tiež oznámila ďalší spätný odkup akcií vo výške 110 miliárd dolárov, čím zvýšila svoju štvrťročnú dividendu o 4 %.

Napriek niektorým obavám týkajúcim sa ich základnej obchodnej činnosti predpovedá Apple veľké uvedenie produktov, ktoré by mohli vykompenzovať turbulentný začiatok roka 2024. Predpokladá sa nízky jednociferný rast pre svoje hardvérové zariadenia s pokračujúcim silným rastom v službách. Počas minulého štvrťroka príjmy zo služieb, vrátane App Store, Apple TV, Apple Music a Apple Pay vzrástli o 14 % na rekordných 23,9 miliardy dolárov.

Analytici dúfajú, že Apple môže zvýšiť predaj svojich smartfónov a notebookov predstavením dlho očakávaných nových funkcií, potenciálne na svojej konferencii pre vývojárov v júni. Spoločnosť tiež v februári uviedla na trh headset Vision Pro a očakáva sa, že v máji predstaví nový model iPadu.

Akcie spoločnosti Apple klesli od začiatku roka do štvrtka ( 02. 05. 2024 ) o 7 %. Spoločnosť opäť stratila pozíciu najcennejšej kótovanej spoločnosti na svete voči Microsoftu.

Problémom Číny je nadmerné sporenie, nie nadmerná kapacita

Zatiaľ čo Čína a jej obchodní partneri naďalej ostro bojujú v otázke nadmernej výrobnej kapacity a globálneho obchodu, zdá sa, že mnohé diskusie prebiehajú bez porozumenia jeden druhému.

Nadmerná kapacita v určitých čínskych priemyselných sektoroch je jedným z bodov sporu. Ďalším problémom sú nadmerné čínske úspory, ktoré sú dôsledkom potláčania domáceho dopytu. Tieto dve oblasti sporu sú veľmi rozdielne, no analytici a politickí činitelia na oboch stranách ich často zamieňajú.

V prvom prípade Peking cieľovo zameriava určité odvetvia, ako sú elektrické vozidlá a solárne panely, ktoré považuje za strategicky dôležité, a zavádza politiky zamerané na dlhodobo porovnateľné výhody pre čínskych výrobcov v týchto sektoroch. Táto stratégia nie je špecificky čínska. Podobné politiky uplatňuje aj mnoho veľkých ekonomík na podporu alebo ochranu „obľúbených“ sektorov.

Tieto politiky, ktoré sú na úkor zahraničných výrobcov, často vyvolávajú veľké pobúrenie. Porovnateľná výhoda, ktorá je hnacou silou výhod obchodu, naznačuje, že niektoré krajiny sú schopné vyrábať určité tovary efektívnejšie než iné. Cieľom obchodu je predsa sústrediť výrobu v krajinách, ktoré majú porovnateľnú výrobnú výhodu.

Porovnateľná výhoda sa však realizuje iba výmenou tovarov, nie ich výrobou. Tu sa objavuje problém prebytočných čínskych úspor. Štrukturálne vysoká miera domácich úspor v Číne je výsledkom desaťročí dlhej rozvojovej stratégie, v ktorej sa príjem efektívne prenáša z domácností na dotovanie ponukovej strany ekonomiky – výroby tovarov a služieb. V dôsledku týchto transferov rast príjmov domácností dlhodobo zaostáva za rastom produktivity, čo zanecháva čínske domácnosti neschopné spotrebovať veľa toho, čo vyprodukujú.

Fakt, že Čína dominuje v určitých výrobných sektoroch, je úplne v súlade s voľným obchodom a porovnateľnou výhodou. Nadmerné úspory však predstavujú problém pre globálnu ekonomiku  a treba poznamenať, že mnohé ďalšie krajiny, vrátane Nemecka a Japonska, sa správajú podobne. Problémom je, že tieto nadmerné úspory predstavujú potlačenie domácich miezd a teda domáceho dopytu, aby dosiahli globálnu konkurencieschopnosť.

Problém nadmerných úspor môže problém nadmernej kapacity ešte zhoršiť. Krajiny s obchodným deficitom sa snažia chrániť svoje ekonomiky pred nadmerným sporením krajín s nedostatočným dopytom. Môže to byť vo forme obmedzení na obchod alebo prílivu kapitálu.

Peking bude nepochybne naďalej chrániť a podporovať odvetvia, ktoré považuje za strategicky dôležité, rovnako ako USA, EÚ a zvyšok sveta. To nevyhnutne povedie k zrážkam, rastúcemu protekcionizmu a rozšírenému prebytku kapacity v niektorých sektoroch. Vo fungujúcom globálnom obchodnom systéme krajiny vyrábajú tovary, v ktorých majú porovnateľnú výrobnú výhodu, a potom ich vymieňajú za tovary, v ktorých ju nemajú. Takto je globálna ekonomika v lepšom stave, aj keď jednotlivé sektory trpia.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.